tanfolyamok@rmda.hu

GYŐZTESEK BLOGJA

Időszakos böjtölés 7 előnye és a tévhitek lerombolása
22 febr 2018

Időszakos böjtölés 7 előnye és a tévhitek lerombolása

//
Comments0

Egyre többet hallani az időszakos böjt áldásos hatásairól. Így, hogy a 40 napos böjti időszak  elkezdődött nem is lehetne jobb alkalmat találni arra, hogy beszéljünk erről egy kicsit 🙂 A nagy többségnek (én épp tesztelem a böjtölést – olvasd el végig a cikket, hogy lásd a személyes tapasztalataim) nyilván elvetemült dolognak hangzik, hogy szándékosan éheztesse magát, miközben:

  • bármikor ennivalóhoz juthat és különben is
  • naponta ötször kell étkezni, mert az az egészséges, ráadásul
  • az izom is lépül az éhezés közben

Először is fontos leszögezni, hogy a böjtölést lényegében több ezer éve az élet szerves része. Minden vallás alkalmazza és az sem nagy titok, hogy az evolúció során az emberi szervezet ehhez a „hullámzáshoz” tökéletesen alkalmazkodott – az őskorban is a vadászat után „lakoma” volt, de voltak olyan napok is, amikor nem jutott semmi.

Izomvesztés – TÉVEDÉS!

Hogy az izomvesztés teóriáját gyorsan cáfoljuk, fontos tudni, hogy a májban lévő glikogénraktárak kiürülése után, amikor a tényleges éhezés elindul, akkor megemelkedik a növekedési hormon szint a szervezetben, ami biztosítja az izmok megtartását. Ha nem így működne, akkor nem éltük volna túl az őskort. A glikogénaraktárak kiürülése után tehát az elsődleges energiaforrás a zsír lesz és az időszakos böjtölés alatt nem fog az izmokhoz nyúlni a szervezeted. Ehelyett elindul a ketozis folyamata, ami a zsírból történő energianyerést jelenti. A keton testeket használja az agyunk is enrgiaforrásként a böjt alatt (ahogy a lap alján a videó is bemutatja).

A zsírból történő energianyerés segíti stabilizálni a vércukorszintet a böjtölés alatt. Ettől függetlenül az első néhány alkalommal biztosan fognak rád törni éhség rohamok, ha a tested a finomított szénhidrát égetéshez alkalmazkodott.

Jelenleg a böjtöt és azon belül is az IF – intermittent fastingot (időszakos böjtölést) sikeresen alkalmazzák terápiás eljárásokban világszerte.

A fentiek arra az esetre igazak, hacsak nincs 4 % alatt a testzsírszázalékod, akkor viszont tilos a böjtölés (szakértők a böjtölést 20-as BMI alatt nem ajánlják).

Ha egészséges a böjtölés miért nem alkalmazzák többen?

Hogy miért nem terjed ez az általános egészségre rengeteg pozitív hatást gyakorló módszer? Nem nagyon találkozunk olyan óriásplakáttal, ami azt hirdeti, hogy ne egyél semmit, ne vegyél semmit, ehelyett mindenhonnan az evésre bíztató ingerek érnek minket és a pavlovi reflex egyből bekapcsol egy szépen fotózott étel látványától, függetlenül attól, hogy éhesek vagyunk-e vagy sem. Az emberek többsége lényegében meg sem tapasztalja a ketózis folyamatát, ami pozitív élettani hatással lenne a szervezetére, mert az alváson kívül 3-4 óránál több idő nem nagyon telik el, hogy ne egyen valamit. Az időszakos böjtölésnek nem fiziológiás sokkal inkább pszichés gátja van a mai embernél. Leginkább akaraterő kérdése, főleg az első néhány alkalommal, de ez is olyan mint az edzés, először nehezen megy, de ahogy egyre jobban adaptálódunk hozzá, egyre kevésbé megerőltető.

Az időszakos böjtölés 7 előnye:

  1. Megnövekedett zsírégetés
  2. A testen belüli gyulladás csökkenése, ami a feldolgozott zsírok túlzott bevitelének az eredménye
  3. Normalizált vércukorszint
  4. Növekvő energiaszint
  5. Az öregedésért felelős hormon (IGF-1) szintjének a csökkenése
  6. Segíti az autofágia folyamatát, ami kulcs szerepet játszik az öregedés késleltetésében és számos komoly betegség megelőzésében
  7. Jobb koncentráció, éberség

Ahogy a videó is bemutatja ezeket az élettani hatásokat igazán 18 óra eltelte után tapasztalhatjuk meg, de a legrövidebb időszakos böjtölés 12 óránál kezdődik. A 12-16-20 órás böjtöléseket sokan a napi rutin részévé tették, de a 24 órás böjtölést lehet akár heti 1-2 nap is alkalmazni vagy kéthetente, havonta beiktatni egy-egy böjt napot. Ilyen szempontból nincsenek kőbe vésett szabályok, az előnyöket ismerjük és csak rajtunk múlik, hogy hányszor milyen időintervallumban alkalmazzuk.

Magam is tesztelem

Én a cikk írása közben épp a 24 órás böjtöt tesztelem magamon, nem súlyvesztés, hanem a pozitív élettani hatások miatt. 🙂
A saját példámra hivatkozva mondhatom, hogy tényleg csak akaraterő kérdése az időszakos böjtölést beépíteni az életünkbe, ehhez nem árt néhány praktikus tanács, amit én is a szakértőktől tanultam.

  • Az igazi böjtöléskor csak víz, tea, kávé (cukor és mesterséges édesítőszer nélkül) esetleg csontleves fogyasztása megengedett. A 24 órás böjtölés alatt legalább 2-2,5 liter folyadékot el kell fogyasztani.
  • Nem kell erőltetni, ha rosszul vagy és úgy érzed, hogy muszáj kalóriát bevinni, akkor törd meg a böjtöt, nem élet halál kérdés, nyugodtan bármikor újra próbálkozhatsz. Ne feledd a te döntésed, hogy elkezded és az is, hogy mikor fejezed be!
  • A 24 órás böjtölés nem jelenti azt, hogy nem eszel aznap, lehet kezdeni reggeli, ebéd és vacsora után is és a böjtöd a következő nap azonos főétkezéséig fog tartani. Én vacsorától vacsoráig próbáltam, így nem kellett egyik nap sem éhesen lefeküdnömJ
  • Próbáld olyan napon, amikor elfoglalt vagy és elterelődnek a gondolataid az evésről.
  • Bármilyen étkezési rutinba beépíthető, de az alacsony szénhidrát és magas zsír tartalmú diéta mellett a legkönnyebb „átvészelni”, mert akkor a testünk már jobban „ráhangolódott” a zsírból történő energianyerésre és elmaradnak az éhség rohamok.

Végezetül fontos arról is beszélni, hogy kiknek tilos böjtölni:

  • terhes és szoptatós anyáknak,
  • 18 év alatt,
  • kórosan alultápláltaknak
  • gyógyszeres kezelés alatt állóknak.
  • 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek vagy egyéb emésztési problémával küzdőknek érdemes az orvosukkal konzultálni mielőtt böjtölni kezdenek.

Az itt található videó jól mutatja be az időszakos böjtölés élettani hatásait:

Leave a Reply