Oldal kiválasztása

(Olvasási idő 2 perc)

Vasárnap óraátállítás, amit az emberek többsége már nagyon vár 🙂 Egyrészt azért, mert ez azt jelenti, hogy végleg beköszönt a tavasz, másrészt még később fog sötétedni, ami azért valljuk be a hosszú téli esték után tényleg pozitív hatással van a kedélyállapotunkra.

A jó dolgok mellett azért akad egy negatívum is, egy órával kevesebbet alhatunk, aminek megvannak az egészségünkre káros hatásai, mint péládul:

  • gyengébb fizikai teljesítmény
  • figyelemhiány
  • rossz közérzet

A kevés alvás az új népbetegség?

Sajnos a kevesebb alvás, nem csak az óra átállítás miatt jelent sokunknak problémát.
A UK Sleep Council felmérései szerint, az 1950-es évekhez képest 1-2 órával alszunk kevesebbet!

A National Sleep Foundation International Bedroom Poll 2013-as felmérése alapján az amerikaik 20 %-a 6 óránál kevesebbet alszik hétközben!

Egy másik felmérés szerint az angol lakosság közel fele nehezen tud elaludni a stressz és szorongás miatt!

Valld be őszintén, hogy ezekkel te is szoktál szembesülni.

Mindezeket figyelembe véve a szándékos alvásmegvonást (7 óránál kevesebb alvás) és a stressz okozta rossz minőségű alvást nyugodtan felvehetjük az ülő életmód és a rossz minőségű étkezés mellé, mint az egészségünket leginkább károsító hatást.

Ha belegondolunk milyen egyszerű dolgokról beszélünk, többször kellene felállni az asztaltól napközben, el kellene kezdeni rendszeresen sportolni és próbálni kellene azonos időben lefeküdni és eleget aludni és máris sokkal egészségesebbek lennénk. Persze mondhatod, hogy nincs időd sportolni, de akkor legalább aludni legyen elég időd, már az is sokat számít 🙂

Mit lehet tenni ellene?

4 tipp a jobb éjszakákért és a jobb nappalokért

Én a következőket javaslom, hogy az óra állítás pozitív hatásait „kelljen” csak élvezned:

  • Itt az idő – ha nem alakítottál még ki egy alvás rutint, akkor az óraállítás jó lehetőség arra, hogy most beállítsd a testórádat (body clock).
  • Relaxálj, de ne a TV előtt – alakíts ki egy lefekvési rutint, legalább 1 órával lefekvés előtt kapcsold ki a TV-t, számítógépet, inkább olvassál, végezz nyújtó gyakorlatokat, hogy ellazítsd a tested, relaxálj (az egyik legjobb módja a belső feszültség oldásának), végezz légző gyakorlatokat.
  • Nincs több szundi gomb – próbálj korábban lefeküdni és a megszokott időben kelni, ne a tovább ágyban maradással próbáld behozni az elvesztett 1 órát, mert akkor ennek hétfőn lesz meg a böjtje.
  • A délutáni alvás jó Power Nap – használd ki, hogy vasárnap lesz és ha fáradtnak érzed magad, akkor 13-15 óra között szundíts egyet, de ez az alvás nem lehet több 30 percnél, nem merülhetsz mély álomba. Akár 10 perc délutáni szundításnak is pozitív hatása van az éberségedre, kedély állapotodra. Fontos tanács Nick Littlehalestól, hogy amennyiben otthon vagy, akkor ne az ágyba feküdj szundítani. Ha pedig attól tartanál, hogy bealszol, akkor használj applikációt, amit be tudsz állítani, hogy felébresszen. Én a Power Nap-et használom, be lehet rajta állítani erdei zajokat, tenger zúgást és természetesen az alvás időt, így garantált, hogy fel fogsz ébredni.

Óraátállítás helyett - átállás egy jó rutinra

Végezetül mit kell tenned, hogy az órával együtt a testórádat is jól állítsd át?

Gondold át, hogy általában mikor kell a legkorábban kelned és próbálnod kellene a napi ritmusodat ehhez alakítani, így természetesen a lefekvést is, erről bővebben itt olvashtasz.

Ne feledd a legfontosabb egy állandó rutin kialakítása, amihez a tested is alkalmazkodni fog és erre nem is lehetne jobb alkalmat találni, mint a hétvégi óra állítás.

Ha éjszakázni szoktál és úgy érzed, hogy nem fogsz tudni korábban elaludni, akkor használd a fent leírt lefekvés előtti rutinokat és kovácsolj előnyt az óraállítás negatív hatásából is.

Én ezt fogom tenni;)