Oldal kiválasztása

A múlt héten arról volt szó, hogyan visznek a mikrocélok a sikeres változtatás, és új, egészséges szokások kialakítása felé. Gyakran mondjuk, hogy keményebben kell küzdenem, ami igaz is, ha a célunk felé akarunk haladni, de az is igaz, hogy elfáradunk közben, és az akaraterő is kimerülhet. Hogyan tudjuk edzeni az akaraterőt, annak érdekében, hogy kitartsunk elhatározásunk mellett?

A nulladik lépés

Emlékeztesd magad arra, miért szeretnél változtatni, miért éri meg az új szokást az életformád részévé tenni. A tengerészgyalogosok kiképzésének is része az a rutin, hogy amikor már a végsőkig kimerültek a katonák, mindig felteszik egymásnak a kérdést: miért kezdtél bele? Ez segít átlendülni a holtpontokon. Hidd el – jó érzés, amikor kontrollálni tudod az akadályokat. Sőt, most 5 módszert is mutatunk arra, hogy tudod támogatni a törekvéseidet:

Az a bizonyos 5K

  1. Koncentrálj a haladásra
    Lubics Szilvia, ultramaratonista futó egy interjújában elmondta, hogy soha nem az előtte álló 246 km-re gondol, hanem lebontja kisebb távokra és a haladásra koncentrál. Azaz, nem arra, hogy mennyi van még előtte, hanem arra, mennyit és azt milyen jól futott már le. Vagyis, ha már lefutottál 1 km-t, akkor ne arra gondolj, hogy még van 4 km, hanem arra, hogy 1 km múlva megduplázod a lefutott távot.

  2. Könnyen kezdd el
    Azért azt nem mondom, hogy edzőcuccban feküdj le aludni, hogy reggel már csak ki kelljen pattanni az ágyból, de az tény, hogy ha kikészíted a felszerelésedet, vagy olyan edzőtermet választasz, ami könnyen megközelíthető, és még be is írod az edzés időpontot a naptáradba, akkor megnő annak a valószínűsége, hogy el is mész oda.
  3. Kudarc esetén is kezdd újra
    Az új pozitív szokásod megvalósítása során lesz olyan, amikor kudarcot vallasz, például pizzát reggelizel. Az nem jelenti azt, hogy utána már kész, elrontottad az egész napot és mindegy mit eszel utána. Itt az a mentalitás segít, hogy ön-szidalmazás helyett megbocsátod magadnak ezt a botlást és újból a célodra és az elért sikereidre fókuszálsz. Ha valami miatt nem úgy alakul, ahogy tervezted, legyen egy B terved, és valósítsd meg azt.
  4. Keress támogató közösséget
    Ha csatlakozol egy hasonló célokért küzdő, inspiráló csapathoz, vagy megkéred pár barátodat, hogy menjetek együtt edzeni, akkor az új tevékenységedhez kapcsolódó pozitív érzések megnőnek: a közösség ereje támogat, látsz pozitív példákat, sikersztorikat, elhiszed, hogy ez a változás lehetséges, ráadásul téged is várni fognak, és számítanak rád. A támogató közösség mellett kevesebb időd jut majd az esetleges negatív hatású emberekre körülötted, akik úgyis csak visszahúznának.

  5. Kérj segítséget
    Mondd el másoknak is, hogy milyen célokért és hogyan szeretnél tenni, mik a terveid és hogy milyen elszánt vagy. Ez azt is fogja jelenteni, hogy néha bizony visszautasítod majd, ha sütivel kínálnak, kérd meg őket, hogy ezen ne sértődjenek meg. Fordulhatsz szakemberhez is, ha bizonytalan vagy, hogyan kezdj neki (mi a számodra legjobb mozgásforma, táplálkozási irányvonal) vagy kérj tanácsot arról, hogyan kezeld az akadályokat.

Ha ezeket a gondolatokat beépítitek a változtatási programotokba, akkor megerősödve folytathatjátok tovább a tavaszi megújulást, és remélem, hogy sok örömet találtok majd az új szokásaitokban.