tanfolyamok@rmda.hu

Győztesek Blogja

Nagyon nem mindegy…
4 máj 2018

Nagyon nem mindegy…

//
Comments0

Mind szenvedünk az ülő életmód következményeitől. A szék, képernyő, klaviatúra hármasa sokunkat gúzsba köt, és valljuk be, hogy amikor elmerülünk a munkában nehéz még a helyes tartásra is koncentrálni. A hanyag tartás gyakran már annyira megszokott, hogy észre sem vesszük. Ennek köszönhetően viszont a gerinc veszít a mobilitásából, ami végső soron derékfájáshoz is vezethet és a vállöv is sérülékenyebbé válik.

Elfogadott tény, hogy az ülő életmódból kifolyó komolyabb problémák csak úgy előzhetőek meg, ha rendszeresen mozgunk. Ez igaz, viszont arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindegy, hogy mit és hogyan mozgunk. Mert lehet még rosszabb…

Mivel ronthatunk még a helyzeten?

Az egyik legjellemzőbb ilyen hiba a mellizom erősítés. A mellizom gyakorlatok tovább fokozzák a problémát, hiszen az amúgy is megrövidült izmokat terheljük a toló mozdulatokkal – ami lehet akár fekve nyomás, vagy egy fekvőtámasz is.

Egy kis csavarral azonban előnyödre fordíthatod. Megmutatjuk, hogyan:

Fekvőtámasz kicsi másképp

Hoztunk neked egy olyan fekvőtámasz variációt, ami nagyon jól hat az ülő életmód okozta problémákra, hiszen egyszerre:

  • mobilizálja a gerincet
  • nyújtja az elülső láncot – hasizmod
  • a lapockákat mozgató izmokat is megdolgoztatja

A hindu fekvőtámasz

A hindu fekvőtámasz egyszerű, mégis nagyon hatékony. Így hajtsd végre:

1. lépés: lefelé néző kutyapóz, majd

2. lépés: leengeded magad fekvőtámaszba, és innen

3. lépés: kobra póz

A hindu fekvőtámasz olyan folyamat, ami az az erősítés mellett az átmozgatásra is ideális.

Ismétlés: figyelj rá, hogy ebből is csak annyit csinálj, amennyit még szabályosan el tudsz végezni. Ha a célod az erő-állóképesség fejlesztés, akkor javasolt egyszerre 10+ ismétlést is megcsinálni. Egy egyszerű átmozgatáshoz ennél kevesebb is elég.

Ha viszont keresed a kihívásokat, és nem elég neked a 10+ ismétlés, akkor a tempó módosításával, és a véghelyzetek kitartásával tudsz nehezíteni rajta, még hatékonyabbá tenni a gyakorlatot.

Figyelem!

Ha fáj a derekad a kobra pózban, akkor figyelj arra, hogy:

  • ne nyomd fel magad olyan magasra
  • feszítsd meg a farizmod, mert így leveszed a terhelést a derekadról.

Építsd be a napi rutinodba – ha mozogsz, akkor a bemelegítés, vagy levezetés szerves rész is lehet, de ha épp nincs időd elmenni edzeni, akkor is érdemes ezzel kezdeni és befejezni a napot.Lehet, hogy a jógik már évezredekkel ezelőtt pontosan tisztában voltak az izomláncok nyújtását. Én meg beépítettem a reggeli átmozgató rutinomba a hindu fekvőtámaszt;)

 

Edzők figyelmébe:

Eric Cressy az egyik videójában arról beszélt, hogy miért nem szereti a push up+ (scapula push up) gyakorlatot a serratus anterior aktiválásra, én maximálisan egyetértettem vele:)

https://ericcressey.com/why-i-dont-like-scap-push-ups

 

 

Leave a Reply