tanfolyamok@rmda.hu

Győztesek Blogja

Csapatmunka, mint mentalitás
11 máj 2018

Csapatmunka, mint mentalitás

//
Comments0

„If you want to go quickly, go alone. If you want to go far, go together.”

Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!

Ez a mondás nem véletlenül vált népszerűvé. Azonban azt is el kell ismernünk, hogy együtt haladni sem egyszerű, sok buktatót rejt magában. Hiszen számtalan különféle ember érdekeit és személyiségét nehéz egy célért aktiválni.

Hol valósították meg ezt a leglátványosabban? A katonaságnál. Gondolj csak bele, milyen kifejezést használnak a csoportra? Azt, hogy egység – ez nem véletlen. Egy vezető, egy csapat, egy cél – egymásért.

Az is megfigyelhető, hogy azok a veteránok, akik a katonai pályafutásuk után az üzleti élet felé fordultak, sok esetben épp az ott megszerzett tapasztalatuk tette képessé komoly sikerek elérésére.

Épp ezért, most egy a katonaság által ihlette edzésformát hoztuk nektek, ami nem csak a fittségi állapotodra lesz jó hatással, de csapatépítésre is kiváló.

3 ok, amiért a Boot Camp csapatépítésre is ideális

A Boot Camp egy olyan outdoor edzés, ami Amerikát már meghódította és hazákban is már több éve nagy népszerűségnek örvend. De miért is olyan népszerű?

1- Egymás mellett, vagy együtt

Nem mindegy, hogy együtt edzetek, vagy csak egymás mellett. A Boot Camp attól különleges, hogy a feladatokat gyakran csoportban, vagy párokban kell végrehajtani. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb az interakció a résztvevők között, mint egy hagyományos fitness termi csoportos edzés közben. Bátorítás, ösztönzés kölcsönösen megvan és nem csak az edzőtől érkezik impulzus, hanem a csapaton belül is kialakul egy összhang.

2 - Csapat kohézió

Egy csapat nem attól lesz csapat, hogy egy helyen dolgoznak. Sokkal fontosabb, hogy együtt, egymásért kell dolgozniuk. A Boot Camp edzésen a csapattagok, a párok egymásra vannak utalva. A társas gyakorlatok megkövetelik az együttműködést, a kommunikációt és azt a mentalitást, hogy a feladatokat nem csak magunkért, de egymásért kell elvégezni.

3 - Motiváció

A Boot Camp edzéseken garantált a magas motivációs szint. „Neki ment nekem is menni fog” hozzáállás pedig az edzések után a mindennapi életben is megjelenik – legyen szó akár magán-, vagy üzleti életről.

5 érv miért érdemes még kipróbálnod a Boot Camp edzést

  1. Erő-állóképesség fejlesztés: a mindennapi életben erre a képességre van a leginkább szükségünk.
  2. Izolált edzés helyett többízületes mozgások: a hagyományos konditermi, gyakran egyízületes mozgásokra koncentráló, éppen ezért nem funkcionális gyakorlatok helyett itt az összetett mozgások kerülnek előtérbe, mint például az utánzó járások, társas gyakorlatok, ahol a társ biztosítja az ellenállást.
  3. Koordináció fejlesztés: szökdelések, ugrások, akadályok legyőzése mind szerepel az edzésekben, amelyek nem csak a vázizomrendszert, de az idegrendszert is kihívás elé állítják, ráadásul a többízületes erőfejlesztő gyakorlatok is pozitívan hatnak a koordinációra.
  4. Transzfer hatás: a boot camp edzések fontos része a törzsizomzat erősítése, ezek az izmok nem csak a sportban, de a hétköznapi tevékenységeknél is fontos szerepet játszanak, emellett fejlődni fog az állóképesség, javulni a testkompozíció (testzsírszázalék csökken, vázizomszázalék nő) és a munkabírás is nem csak fizikai értelemben.
  5. Outdoor: az egész napos ülés és az irodai zárt tér után egy jó csapat részeként a szabadban edzeni és a saját határainkat feszegetve újabb és újabb célokat elérni.

Nem véletlen, hogy napjainkban a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a csapatépítés ne csak egy közös lazulós este legyen, hanem valami közös cél érdekében megtett „erőfeszítés” – pl.: egy közösen lefutott maraton.

A Boot Camp nem annyira megterhelő, mint több 10 km-t lefutni, mégis számtalan, garantáltan pozitív hatása van. Próbáld ki Te is.

Leave a Reply