+36 1 309-7705
tanfolyamok@rmda.hu

Győztesek Blogja

Már megint ez a fejfájás…
25 máj 2018

Már megint ez a fejfájás…

//
Comments0

Neked is szokott fájni a fejed? És te mivel szoktad indokolni? A front? A vérnyomásod? A stressz?

Az emberek legnagyobb százaléka rendszeresen találkozik a különböző okokból eredő fejfájással. Amennyiben a panasz krónikussá válik, sűrűn visszatér, érdemes kivizsgáltatni, hogy található-e mozgásszervrendszeri eltérés a panasz hátterében, hiszen könnyen fény derülhet rá, hogy a nyaki-tarkó régió okozza a tüneteket.

Mit jelet, hogy a nyaki-tarkó rég okozza? Itt most mindent megtudhatsz róla. A nyaki régió mozgásszervi eltérése, amit összefoglaló néven nyaki gerinc eredetűnek vagy a latin elnevezés alapján cervicogén fejfájásnak is nevezünk.

Hogyan alakul ki a fájdalom?

Ez a fájdalom általában fokozatosan, lassan indul, akár úgy is jelentkezhet, hogy reggel már kissé érzed a tüneteket, de a kialvatlanságra fogod. A tünetek azonban  a nap folyamán folyamatosan erősödnek és lehet, hogy a nap végére megszűnik, de akár hetekig, hónapokig is eltarthatnak.

Hol fáj?

Fejfájás és fejfájás között is hatalmas eltérések vannak. Van, akinek a halántéka lüktet, van, akinek a homloka hasogat, van akinek az egész feje szét akar robbanni. Akkor kezd el a nyaki gerinc eredet fejfájásra gyanakodni, ha a fájdalom állandó, tompa, egy-vagy, kétoldali lehet, sokszor az alsó nyakszirti (suboccipitalis) területről származik, de a homlokcsont (frontalis), a szemüreg mögötti (retro-orbitalis), esetleg halánték (temporalis) körüli régióban is megjelenik.

Mi a kialakulás oka?

A nyaki eredetű fejfájást nyaki ízületi, izom, fascia, vagy ideg rendellenességek okozhatják. Mindig érdemes megvizsgálni, hogy történt-e bármilyen trauma (pl. ostorcsapás-sérülés), vagy sportmozgások során ismételten végzett túlerőltetés az adott régióban.

De felmerülhet az okok között esetleg egy hosszas buszutazással járó folyamatos zötykölődés. Sőt az okok felkutatásánál kiemelkedően fontos megvizsgálnia testtartást álló helyzetben és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ülő munkát végezel-e. Ezek mind befolyásolhatják az eredményt.

A testtartás ugyanis megváltozhat a fejfájás következtében, de maga a rossz pozíció is kiválthat tüneteket. A fejfájást generáló testtartás tipikusan az előrehelyezett fejtartás.

 

A képen az első embernél látható a helyes testtartás. A középső ábrán már a fej jóval előrébb helyezkedik el. Ezáltal a nyaki szakasz egy túlfeszített helyzetbe kerül a vállöv pedig kissé előreesik. Az utolsó ábrán pedig már egy extrém mértékű tartás látható.

Előrehelyezett tartásnál a nyak hátsó, felső területén található struktúrák zsugorodnak, a lapockazáró, és hátsó vállövi izmok, valamint a nyak hajlításáért felelős izmok pedig gyengülnek.

A fekvőtámasznál nagyon sok embernél láthatjuk ezt az előrehelyezett fej tartást, miközben engedik lefelé magukat a fejüket a talaj felé tolják. Lényegében rádolgoznak arra a rossz tartásra, amit egész nap „gyakorolnak” a számítógép előtt ülve, ez a mélynyaki hajlító izmok gyengeségéből fakad és túlzott terhelést ró a nyaki gerincre és a környező struktúrákra. Ha nincs szakember, aki kijavítsa a rossz technikát, akkor nagyon ritkán látunk jól végrehajtott fekvőtámaszt, amelynél a fül, váll és a csípő végig egy egyenest alkot.

Az ülő életmód, mellett a rosszul végrehajtott gyakorlatok csak fokozzák a nyaki gerinc túlterhelését.

Te biztos vagy benne, hogy az első kép illik rád? Gondold végig, hogy neked lehet-e szükséged tartáskorrekcióra.

Mit tehetünk ellene?

A cél mindiga kiváltó ok megszűntetése legyen. Az érzelmi stressz csökkentése, a tartáshibák korrekciója elengedhetetlen.

A megrövidült izmok nyújtása és a gyengült izmok erősítése. Szükség esetén a manuálterápiás eljárások alkalmazása, bizonyos ízületek mobilizációja, vagy manipulációja Maitland technikával.

Ne feledjük: a testtartás tartós korrekciójával az alapprobléma sok esetben megszűntethető. Ne fájjon miatta a fejed – az átmeneti megoldások, mint a pirulás és a jeges borogatás helyett válassz tartósabb megoldást!

Ha szeretnél biztos lenni benne, hogy a fejfájásod nem a helyetlen testtartás okozza, akkor gyere el hozzánk mozgás analízisre – de előtte kérj 15 perces ingyenes, telefonos konzultációt gyógytornászunkkal itt>>

Leave a Reply