Oldal kiválasztása

Alig két hét és megkezdődik Oroszországban a Labdarúgó világbajnokság. Most még csak találgatni lehet, hogy ki lesz a győztes, de nézzük meg, hogy min múlhat a siker, vagy akár a bukás.

Azért, hogy egy kicsit közelebbi példát is említsünk, érdemes megnézni milyen komoly felkészülés van a Ferencváros vízilabda csapata mögött, aki most szombaton (2018.05.26-án) 18 év után újra bajnokok lettek. Ezúton is gratulálunk nektek – szép volt fiúk!

De azt, hogy mi tesz egy csapatot győztessé, hogy mi juttatja el őket a célig nem csak a sport világban, hanem a vállalati környezetben is érdemes vizsgálni – hidd el több a párhuzam, mint hinnéd.

Mikor lehet sikeres egy csapat?

A csapat sikere számtalan dolgon múlik, és olyan tényezők is vannak, amelyekre nem tudunk hatást gyakorolni. De most vizsgáljuk meg azt a 3+1 tényezőt, amire garantáltan van ráhatásunk:

  1. A csapatösszetétel – a közös edzés, a közös munka a közös célok elérésének alapja. A csapatunk egyéniségeiből kell a legjobban kihoznunk, és arra kell törekednünk, hogy az egyéniségek erősítsék egymást.

    A legnehezebb mindig az egyéniségekkel való munka, akik a kreativitásuknak köszönhetően kilógnak a csapatból, de akikre az eredményességük miatt felnéznek a többiek. A dolgot csak nehezíti, ha az egyéniség frissen érkezik a csapathoz és feszegeti a határokat. Hogyan állítsa az edző a saját oldalára, mi az a határ amit még megengedhet neki, hogy ne nőjön a fejére a játékos. Vállalja a konfrontációt a többiek előtt vagy beszélje meg négyszemközt a problémát a játékossal… Ezek nem egyszerű dolgok, amiknek a megoldásához higgadtság kell az edzőtől, hogy megtartsa a csapat előtt a hitelességét és az egység is megmaradjon. Egy jó csapatba kellenek egyéniségek, akik a nehéz helyzetekben vezető szerepet tudnak vállalni, ezért fontos, hogy velük is megtaláljuk az összhangot.Legyen szó akár egy profi csapatról, vagy egy vállalt dolgozóiról, vagy akár csak az iskolai kidobós csapat tagjairól – gondolj bele, mivel kezdődik… kiválasztással.Meghatározott kritériumok és preferenciák alapján a jelentkezők közül kiválasztjuk az ideális jelöltet, akik a már meglévő csapatot tudja erősíteni. Ezért ennek kiemelkedő szerepe van

    Ehhez kapcsolódik a második pont is – nézzük meg:

  2. Hasonlóak valamiben – ugyanazt képviselik

    Ahhoz, hogy a csapat jól tudjon működni, azon túl, hogy ismerni kell a közös célt, a stratégiát, szükség van olyan értékekre, amelyekkel a csapat tagjai azonosulni tudnak, és azt képviselik. Ez nagymértékben erősíti a csapatkohéziót, és kritikus helyzetekben döntési szempontként is szolgál.
    Ez lehet egy közös célért harcolás – mind mondjuk a bajnoki cím megszerzése, vagy a céghez való lojalitás, ami az elkötelezettségen alapuló kultúra bázisa – és akár egy közös hobbi is.

  3. Ez a CÉL

    Az előző pontban már érintettük, de nem szabad félvállról venni. A pontos, világos cél döntő. Egy csapat egy cél. Evidensnek hangzik, mégis sok csapat, sok vállalkozás bukik el azon, hogy azt hiszik, hogy mindenki tudja, érti mi a cél. A másik nagyon fontos, hogy az is tisztázva legyen kinek, mit kell tennie annak érdekében, hogy elérjük azt.Ezért fontos már gyerekkorban is a sport, mert az a ruhapróba a felnőtt élethez. Megtanul célt állítani a gyerek, ha csapat sportot űz, akkor együttműködni, ezek később fontosak lesznek abban, hogy sikeres felnőtt legyen.De gondolj bele… ha a kapus beállna támadó pozícióban játszani, akkor annak jó eredményei lennének? Nem.

 

  1. A célmeghatározás és a flow
    Fontos, hogy amikor célt tűzünk ki, akkor olyat válasszunk, ami elég nehéz, megfelelő kihívást tartogat magában, de nem elérhetetlen.

    A garantált kudarc, vagy a túl nagy vállalás esetében a feleslegesen felvállalt extra stressz úgy is csak rontani fog a csapat eredményein. Hasonló helyzetet eredményez az is, ha egy ember vállára rakjuk a felelősséget, például csak a kapusra a 11-eseknél – ezért is láthatjuk, hogy sok esetben nem tudnak ezzel a teherrel megbirkózni.Mi kell ahhoz, hogy a csapatösszetétel, a cél és a célkitűzés is ideális legyen. Egy megfelelő vezető. Aki tudja motiválni a csapatát, mert az azt alkotó egyéneket is jól ismeri, és aki pontosan tudja, a miért, hogyan, mit kérdésekre a választ.

Vezető szerepe

Egy csapat sikeréhez rendkívüli mértékben hozzájárul a vezető.
A vezető hozza meg a döntéseket és termeti meg a megfelelő hátteret. A csapat sportokban ő szabja meg a taktikát, ami jó esetben igazodik a játékosok kvalitásaihoz. Ennek a figyelembe vétele kulcs fontosságú és az edzőtől/vezetőtől is rugalmasságot kíván.

A vezető modellezi azt is, hogy fontos egymást meghallgatni, a konfliktusokat megbeszélni, azaz megteremti a pszichológiai biztonságot –egy olyan közösséget épít, ahol mindenki alkothat véleményt, és teret ad a nyílt vitának.

A vezető példamutatása elengedhetetlen abban, hogy megmutassa és kézzelfoghatóvá tegye a megfelelő irányt és a kívánatos viselkedésmintát, a pozitív hozzáállást.

Ezek hatásai az edzésmunkában, mind a vállalati csapatmunkában érezhetők lesznek.