+36 1 309-7705
tanfolyamok@rmda.hu

GYŐZTESEK BLOGJA

Motiváció nem csak fitnesz céljaidhoz
22 jún 2018

Itt a kerek SMR henger, nemcsak futball imádóknak

//
Comments0

Rengeteg jó meccs, sok-sok gól, számos váratlan eredmény – esemény. Nem volt még olyan a vb történetében, hogy valamelyik focista le ne sérült volna. A folyamatos sorozatterhelés (amiről már a múlt héten is írtunk) komoly veszélyforrás. Nézzük meg most más szemszögből. hogy látja ezt egy gyógytornász.
Nem véletlen, hogy a csapatok a saját gyógytornászukat viszik magukkal, aki minden játékosnak ismeri a gyenge pontját és pontosan tudja, hogy mit kell tenni azért, hogy ne sérüljön le idő előtt.
Hogy lazítanak a focisták:
Eszközük a: TriggerPoint GRID Ball™ névre hallgat és röviden összefoglalva ötvözi a TP MASSAGE BALL és a Grid vagy más néven SMR henger vagy Foam roll előnyeit. Ezt az eszközt, ma már több futball csapat is napi szinten használja, az edzéseibe beépítve.
A Trigger Point termékek alapfilozófiája mögött az izompólya lazításának fontossága húzódik meg. Nézzük meg ez mit is jelet és miért is fontos a focisták sérülés megelőzésében – vagy akár neked is, ha rendszeres sportolsz, vagy csak sokat ülsz…

Egy kis elmélet

Az izompólya, vagy idegen nyelven fascia egy kötőszövetes réteg a szervezet¬ben, melynek rétegei összekötik a test különböző részeit, és folyamatosan hatás¬sal vannak egymásra.

A fasciának több típusa is van ám számunkra, vagy leginkább a mozgásszerveink számára csak a mély, úgynevezett „myofascia” érdekes. Ez a kötőszövet hálóz¬za be és köti össze az izmainkat, a csontjainkat, körbeveszi az itt futó idegeket és ereket, és bennük egyaránt találhatóak fájdalomérző receptorok és helyzet¬érzékelő receptorok is.

Ha túl sok időt töltünk statikus testhelyzetben, például ülés, vagy egyoldalú terhelésnek (izom asszimetria) tes¬szük ki a szervezetünket, akkor az izompólya rosszul használt, vagy nem használt rétegeiben apró kis összetapadások jönnek létre, a fascia rétegei nem tudnak elmozdulni egymáshoz képest.

Ezt a diszfunkciót csak az SMR henger, vagy egyéb –az izompólya lazí¬tására alkalmas eszköz- használatával lehet kiiktatni, méghozzá kellemetlen, fájdalmas technikák alkalmazásával. Igen, fáj. Ám ettől nem kell megijedni, 60- 120 másodperc folyamatos nyomással a fájdalom csökken és a szövet lazul.

Mely területeket érdemes hengerezni?

Habár a futás elsősorban az alsó végtagot terheli, ennek ellenére a törzsre is figyelmet kell fordítani.

Induljunk a legmélyebbről, a talpi fasciától, majd haladjunk innen felfelé. A lábszáron nem csak a vádlit, hanem a lábszár oldalsó részét is érdemes áthengerelni. A következő kritikus terület a combunk elülső része majd ennek külső, oldalsó felülete, mely nagyon sokunknál az egyik legfájdalmasabb része a hengerelésnek. Ezután már csak a farizom áthengerlése és a háti szakasz átmozgatása van hátra. Erősen javasoljuk a széles hátizom és az elülső mellizom áthengerlését is, hiszen a felsőtestünk is erősen igénybe vesszük a futás során, ha például másra nem is, csak a légző mozgásra gondolunk.

A területek áthengerlésénél fontos a helyes technika alkalmazása.

Bemelegítés, vagy levezetés?

A habhengerelés a dinamikus bemelegítési folyamat nagyon fontos alkotóré­sze azáltal, hogy a felkészíti a szöveteket a közelgő megerőltetésre.

Előnyei bemelegítéskor:

  • Növeli a szöveti toleranciát
  • Növeli az erőkifejtés hatékonyságát
  • Hatékonyabb mozgásokat tesz lehetővé
  • Csökkenti a szívritmust

A habhengerelés egy hatékony levezetés is lehet a gyakorlatok elvégzése után. Az edzés utáni habhengerelés inkább a teljes test keringését serkenti, ezzel segít­ve a metabolikus hulladékok keringtetését. Az eljárás lassú és szisztematikus kell, hogy legyen, kb. 10 percig kell tartania ahhoz, hogy az egész test elkezdjen tisztulni.

Előnyei levezetéskor:

  • Elindítja a regenerációs folyamatot
  • Rugalmasabbá tesz
  • Segít a szövetek tisztításában (pl. tejsav)

Amennyiben szeretnéd a helyes technikát és az egyes testhelyzetek progressziós lehetőségeit megismerni, keress minket bizalommal. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a hengerléstől, még nem leszel megfelelően felkészült arra, hogy helyes technikával fuss, ez csak mondhatni a futás előszobája.  Az izompólya lazító gyakorlatok mellett még szükséges a törzsizmok, a farizom, a lábboltozat erősítése, a csípő hajlítók erősítése és nyújtása, a háti gerincszakasz mobilizálása és erősítése.

Tedd meg az első lépést, szerezz be Te is egy labdát magadnak, mellyel ráhangolódhatsz a meccsnézésre és sokat tehetsz az egészséges mozgásért.Itt találod: https://www.r-med.com/gyogytorna-rehabilitacio-eszkozok/smr-hengerek-labda 

Sajnos azonban mindig törtéhet váratlan esemény, egy hirtelen mozdulat egy rosszul felmért szerelés, melynek sérülés lehet a vége. Már túl is vagyunk az első komolyabb ilyen eseten, mely a tunéziai kapust, Muez Hasszent sújtotta. A mérkőzés 5. percében ficamította ki a vállát, el is kellett hagyni a pályát.

De ennek a sérülésnek a feldolgozása, ugyanúgy, mint Neymar esete egy másik blog cikk témája lesz.

Ha pedig a sérülésmentes futásról szeretnél még többet megtudni – akkor itt találsz 3 ajándék videót:
https://rmedakademia.lpages.co/jobbanfutok/

Leave a Reply