+36 1 309-7705
tanfolyamok@rmda.hu

GYŐZTESEK BLOGJA

Motiváció nem csak fitnesz céljaidhoz
3 aug 2018

Running Flow – hogyan érjük el? 2. rész

//
Comments0

Az előző héten a futás örömével és az ott elérhető flow élménnyel foglalkoztunk. Most arról lesz szó, hogyan támogathatjuk annak a valószínűségét, hogy megtapasztaljuk ezt az áramlás élményt sportolás közben. Ehhez arra van szükségünk, hogy megtegyük azokat a lépéseket, amiket kontrollálni tudunk – ugyan még ez sem garantálja a flow-t, de megteremti annak feltételrendszerét. Csíkszentmihályi Mihály három pillért emel ki, amelyek támogatják erőfeszítéseinket.

1. Világos célkitűzés

A SMART célok vezetnek el bennünket olyan konkrét, és mérhető célok megfogalmazásához, ami egyben a visszamérés alapjait is jelenti. Fontos feltétel még, hogy a cél reális legyen, tehát kezdő sportolóként ne maratoni távokban gondolkodjunk, mert az kudarcélményeket okozhat és visszaveti a motivációnkat. Életkorunknak, edzettségünknek, életmódunknak megfelelő cél kitűzése a legjobb választás: itt kérhetünk szakértői segítséget is és vannak tapasztalatok (és edzéstervek) arra nézve, hogyan juthatunk el – hány edzés, milyen távok, milyen sebességszint, mennyi időbefektetés – kitűzött célunkhoz (pl. ha 5 km-t már le tudunk futni, akkor a 10 km-es szintre). Ha ez találkozik elkötelezettségünkkel és belső motivációnkkal, akkor már csak a cél eléréshez szükséges időtáv definiálása a feladatunk. Kiváló lehetőség közösségi futóversenyek indulási dátumaiban gondolkodni és előre kitűzni, hogy melyik versenyen, milyen távon szeretnénk indulni.

2. Képességek és kihívások szintjének egyensúlya

A kihívások legyőzése ad visszajelzést arról, hogy képességeink mennyit fejlődtek. A képességeinket meghaladó kihívások a stressz szintet növelik, míg a képességeinkhez mérten túl alacsony célok kitűzése inkább egy relaxációs futóélményt tesz lehetővé. A kutatások szerint személyes hozzáállásunk a kihíváshoz és elkötelezettségünk olyan pszichés támogatást nyújt, ami támogatja fizikai teljesítőképességünket („fejben is ott vagyunk”). Az olyan kihívás szint megtalálása, ami képességeinket maximálisan kihasználja egy érzékeny egyensúlyozás, ha úgy érezzük, túlvállaltuk magunkat, akkor igazítsunk a céljainkon!

3. Visszajelzések a céljainkról, haladásunkról

Sok futó használ különböző teljesítmény-visszajelző eszközöket, futóórát, pulzusmérőt. Viszonyíthatunk az edzőtársainkhoz is, vagy versenyen az előttünk futókhoz. Kaphatunk pozitív visszajelzést az edzőnktől is, és naplózhatjuk fejlődésünket, ezek mind nagyon hasznosak, és a külső visszajelzés kategóriájába sorolhatók. A testünk azonban küld belső visszajelzéseket is, arról hogyan érezzük magunkat futás közben, mennyire vagyunk fáradtak, milyen a mentális állapotunk. Ezek segítenek bennünket abban, hogy tudjuk, jó úton haladunk célunk elérése felé, ezért érdemes figyelni őket.

A következő héten arról lesz szó, milyen tényezők akadályozzák a futás közbeni flow-t és hogyan tudjuk leküzdeni az akadályokat. Addig is folytassátok tovább az edzéseket, és kívánjuk, hogy találjátok meg a számotokra tökéletes célokat és egyensúlyt!

 

Leave a Reply