+36 1 309-7705
tanfolyamok@rmda.hu

GYŐZTESEK BLOGJA

Motiváció nem csak fitnesz céljaidhoz
10 aug 2018

Running Flow – maradj az áramlásban! 3. rész

//
Comments0

A futás öröme c. könyv hasznos útravaló a pozitív megerősítéseken alapuló flow-élmény megtapasztalásához, és kitér arra is, hogy milyen tényezők segítenek bennünket ahhoz, hogy elhárítsuk az akadályokat, amik menet közben felmerülhetnek. A legújabb kutatások szerint ugyanis a sportolóknak nem az okoz nehézséget, hogy a flow-zónában maradjanak, hanem az, hogyan találják meg.

Most áttekintünk néhány technikát, amelyek segítenek leküzdeni az akadályokat, és könnyebben elérhetővé teszik az áramlást.

Fókuszáljunk!

Hasonlítsuk össze, milyen az, hogyha a szabadban futunk és milyen az, ha futópadon. Nem kérdés, hogy a szabad terepen jobban kell koncentrálnunk az út egyenetlenségeire és odafigyelni, hova lépünk. Ez a fajta fókuszálás segíti azt, hogy olyan mentális állapotba kerüljünk, ami a flow feltétele, mivel növeli a feladatorientációt.

A fókuszálást különböző meditációs technikákkal is lehet támogatni, ezért egy futónak kiegészítő edzésként ajánljuk a jógát, ami még az izmok nyújtásában, az egyensúlyérzék fejlesztésében is segít. Vannak olyan légzés-megfigyelésen alapuló módszerek is, amik segítenek relaxálni, kitisztítani a gondolatokat. A jógában ilyen a váltott orrlyukú légzés, ezt elég naponta pár percet gyakorolni.

Maradjunk motiváltak!

Sok vita övezi azt, hogy zenére fussunk-e vagy sem, ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. Az örömérzést fokozhatja, ha olyan zenére futunk, ami motivál minket, persze csak olyan hangerővel, hogy meghalljuk a külső környezet zajait is. A zene ezenkívül elterelheti a figyelmünket a nehézségekről, és átlendít a kimerítő szakaszokon.

A hasznos rutinok, mint például a bemelegítés, akár mint egy szertartás – segít, hogy ráhangolódjunk a futásra, és az ismerős mozdulatok az agyat olyan állapotba hozzák, ami megerősíti a képességeinkbe vetett bizalmat. Ez szintén előfeltétele a flow-nak, hiszen az a képességek és kihívások arányán alapul: olyan kihívást kell találnunk, ami maximálisan kihasználja a képességeinket.

Már többször kihangsúlyoztuk a társak és a támogató közösség szerepét, itt is igaz ez, ezt a jelenséget hívjuk „társas serkentésnek”, amikor mások jelenlétében még jobban teljesítünk, mint egyedüli edzés közben.

Fejlesszük önismeretünket!

A flow elérése bizonyos személyiségtípusoknak könnyebben megy, mint másoknak. Ezt a kudarchoz való hozzáállásunk megváltoztatásával fejleszthetjük: a kudarcot tanulási lehetőségként megélők átkeretezik a negatív élményeket, és erőt merítenek a történtekből. A pozitív hozzáállás is fejleszthető, figyeljük meg, milyen belső monológot használunk és változtassunk a negatívokon (pl. utálom a résztávozást, az emelkedőket stb.). Mivel ezt gondolatok révén hozzuk létre, ezért új, hasznos gondolatokkal tudjuk lecserélni őket (pl. fejleszteni szeretném a gyorsaságomat, ezért odateszem magam a résztávos edzésen is).

Az edzésnapló vezetése is hasznos szokás, itt tűzzük ki a céljainkat és a technikai és teljesítmény részletek mellett az érzelmi állapotunkat is monitorozhatjuk és leszűrhetjük, milyen területen változtassunk a hozzáállásunkon.

 

Leave a Reply